مراحل یک سخنرانی خوب و موثر
یادگیری مراحل سخنرانی برای همه افراد ضروری است چرا که همه ما در زندگی با موقعیت هایی مواجه میشویم که به مهارت های سخنرانی در جمع نیاز پیدا خواهیم کرد، این موقعیت ممکن است در محل کار، مدرسه یا زندگی شخصی ما باشد.
به زمانی فکر کنید که مجبور شدید در مقابل یکسری از مردم بایستید و چیزی به آنها بگویید، شاید این یک گزارش شفاهی در مدرسه یا یک پیشنهاد یا انتقاد در محل کارتان بوده باشد، در تمام موقعیت هایی از این قبیل، کم یا زیاد، شما به مهارت های سخنرانی نیاز پیدا کردید و اگر این مهارت را در خودتان به خوبی تقویت نکرده بودید نمیتوانستید سخنرانی موفقی داشته باشید و یا اگر هم سخنرانی به درسته به پایان رسید فشار و رنجش زیادی را تحمل کردید.
برای جلوگیری از قرار گرفتن در چنین شرایط سخت و طاقت فرسایی یادگیری مراحل سخنرانی و پیاده سازی آنها در صحبت هایتان در جمع های بزرگ و کوچک میتواند کارساز باشد، برای یادگیری این مراحل مفید و کمک کننده و استفاده از آنها با ما همراه باشید.
مراحل سخنرانی خوب و مفید
۱.تحقیق و آماده سازی
قبل از شروع به ساخت و نوشتن متن سخنانتان، در نظر بگیرید که پیام برای چه کسی در نظر گرفته شده است، تا جایی که می توانید درباره شنوندگان خود اطلاعات کسب کنید این کار به شما کمک می کند تا انتخاب کلمات، سطح اطلاعات، الگوی رفتاری و نوع بیان خود را تعیین کنید.
۲.نوشتن سخنرانی
سخنرانی شما در صورتی موثرتر خواهد بود که برای ابتدا و انتهای سخنرانیتان برنامه ریزی کنید، برای مثال از یک واقعیت جالب توجه، یک سوال (مطمئن شوید که پاسخ آن را می دانید)، یک نقل قول (برای تایید سخنانی که قرار است بگویید یا گفته اید)، یا یک حکایت یا داستان استفاده کنید.
همچنین یک نتیجه گیری را در سخنانتان بگنجانید که کل صححبت هایتان را جمع بندی و تایید کند، همچنین میتوانید با یک درخواست قوی و انگیزشی سخنرانی را به پایان ببرید.
۳. تمرین و تکرار
همه افراد برخی از واکنش های فیزیولوژیکی مانند تپش قلب و لرزش دست را در شرایط استرس زایی مانند سخنرانی در جمع تجربه میکنند، ابدا این احساسات را اینگونه تلقی نکنید که عملکرد ضعیفی دارید یا در بحث سخنرانی توانمند نیستید.
بهترین راه برای غلبه بر اضطراب، آماده سازی و تمرین است، کمی وقت بگذارید و چندین بار یادداشت ها و نوشته های خود را مرور کنید، جملات را به شیوه ای که راحت هستید و همجنین مناسب جمع مخاطبانتان است به زبان بیاورید، در این حین از خودتان فیلم بگیرید سپس از یک دوست بخواهید تا عملکرد شما را نقد کرده و نقاط ضعفتان را به شما بگوید، البته خودتان هم میتوانید اینکار را انجام دهید.
۴.قدرت توجه به زبان بدن
در زبان صحبت، نه تنها با آنچه واقعاً می گویید صحبت می کنید، بلکه با زبان بدن خود نیز در حال انتقال پیام به مخاطبانتان هستید، از حالات صورت گرفته تا وضعیت بدنی و تماس چشمی شما، همگی به آن چیزی که به زبان میآورید اشاره میکنند، فراموش نکنید که زبان بدن سهم مهمی در موفقیت هایتان در سخنرانی عمومی را دارند پس هرگز از آن غافل نشوید.
برای مثال در حالتی که دستانتان را به شکل هرم درآورده است نشان دهنده نوعی اعتماد به نفس است و یا حالت دیگر مثل این است که انگار یک توپ بسکتبال در دستانتان گرفته اید، این حالت نیز حس اعتماد و اختیار را به مخاطبتان انتقال می دهد.
۵.استفاده حداکثری از لحظات ابتدایی
شوید که در ۳۰ ثانیه اول توجه مخاطب را به خود جلب میکنید، زیرا این زمان تقریبا مهمترین بازه های زمانی سخنرانی شماست و اگز بتوانید در این مدت موفق عمل کنید و مخاطب را جذب خودتان کنید به احتمال بسیار زیاد توجه مخاطب تا آخر سخنانتان ب شما جلب خواهد شد.
اما دقت کنید که مقدم سخنانتان نباید زیادی طولانی شود چون با اینکار حوصله مخاطبتان سر خواهد رفت و دیگر با دقت کافی به باقی سخنرانی شما گوش نخواهد داد.
۶.طبقه بندی مباحث
بدون شک به عنوان کسی که قصد سخنرانی در جمع را دارد میدانید که پر اهمیت ترین مبحثی که باید در حین سخنرانی به زبان بیاورید چیست و قطعا میدانید که چه موضوعاتی را میتوانید در دقایق آخر بیان کنید یا در صورت کمبود وقت اصلا به بیان آنها نپردازید.
پس به راحتی میتوانید موضوعات را از مهم ترین به کم اهمیت ترین طبقه بندی کنید، با اینکار به بیان موضوعات مهم نیز خواهید پرداخت و سخنرانی شما موثرتر و منظم تر خواهد بود.
۷.رسیدگی به پرسش و پاسخ
اختصاص دادن یک زمان برای پرسش و پاسخ با مدیریت خوب می تواند اعتبار شما را تقویت کند، دانش شما را نشان دهد و به شما فرصتی دهد تا ایده های خود را روشن کرده و گسترش دهید، شما میتوانید فهرستی از سؤالات احتمالی که ممکن است افراد در مورد مطالبی که ارائه می کنید داشته باشند تهیه کنید و پاسخ آن سؤالات را آماده کنید.
همچنین باید روحیات سوال کننده ها را هم ازمان پاسخگویی در نظر داشته باشید اگر فردی پرخاشگر است، به سادگی بگویید: «خوشحال میشوم که بعداً در این مورد عمیقتر با شما صحبت کنم، اما زمان محدودی دارم و باید به سؤالات دیگری نیز بپردازم»، اجازه ندهید کسی جز شما کنترل ارائه را در دست بگیرد.
جمع بندی
سخنرانی یک مهارت مهم است که یادگیری آن تاثیر مفیدی بر فعالیتهای اجتماعی شما خواهد گذاشت، افراد معمولا از سخنرانی در جمع فراری هستند و ترجیح میدهند کمتر خود را در چنین شرایطی قرار دهند، با توجه به این شرایط شما میتوانید با یادگیری مراحل سخنرانی شخصیت کاری و اجتماعی متمایزی را برای خود رقم بزنید.
فرشته ایران نژاد مفتخر است در مسیر رسیدن شما به یک سخنران موفق و حرفهای شما را یاری کند، در صورت تمایل برای شرکت در دوره های مختلف میتوانید از صفحه اصلی این سایت دیدن کنید.
از همراهی شما کاربر گرامی سپاگذاریم.