طبق علوم روانشناسی، تمامی مشکلات و معضلاتی که در سنین بزرگی افراد با آنها درگیر هستند؛ نشات گرفته از سنین کودکی آنها میباشد. یکی از این مشکلات، عدم توانایی در ارتباط گیری و صحبت کردن افراد است. به همین دلیل میتوان از آموزش فن بیان به کودکان ، به عنوان نقطه عطف برای شروع آموزش و تربیت کودکانمان نام ببریم.
با توجه به سمینارها و جلسات گوناگونی که در راستای آموزش فن بیان برگزار کردهایم؛ برآن شدیم تا اصول اولیه برای آموزش فن بیان به کودکان را در ادامه بازگو نماییم.
رفع خجالت و کم رویی
خجالت و کم رویی یکی از بزرگترین مشکلات افراد است که در کودکی نتوانستند این موضوع را حل کنند و در سنین بزرگسالی نیز قادر به صحبت در جمع نخواهند بود.
پس در اولین گام برای آموزش فن بیان به کودکان میتوان اقدام به رفع خجالت و کم رویی کرد. در ادامه چند راهکار برای این منظور ارائه میکنیم.
قدرت نه گفتن و اظهار نظر
یکی از شیوههایی که میتوان به کمک آن موجب رفع کمک رویی و خجالت کودکان شد؛ اظهار نظر و ایجاد قدرت نه گفتن در فرزندانمان است. اگر کودکان در سنین کم، نتوانند عقاید و نظرات خود را به راحتی بیان کنند؛ در آینده نیز نمیتوانند در جمعهای فامیلی، دوستانه و یا کاری از حق خود دفاع نمایید. پس با تشویق و ایجاد فضایی مناسب برای بیان اعتقادات کودکانمان آنها را به سوی صحبت در جمعها و قدرت نه گفتن سوق دهیم. این کار موجب افزایش اعتماد به نفس در آنها نیز میشود.
تشویق به حضور در اجتماع
برای آموزش فن بیان به کودکان و رفع خجالت آنها، میتوان شرایطی را فراهم نماییم تا آنها در جامعه و فعالیتهای مناسب با سن خودشان، حضور پیدا نمایند تا کم رویی و خجالتشان از بین برود.
مسئولیت پذیری
روشی دیگر برای افزایش اعتماد به نفس و از بین بردن کم رویی کودکان، سپردن مسئولیتهای مناسب با سن و شرایط آنها است. به طور مثال، میتوانید از کودک خود بخواهید بعد از بازی کردن، خودش وسایل بازی را جمع کند و سپس از جانب شما مورد تشویق قرار گیرد. این موضوع باعث میشود که کودک شما، خودش را باور کند و بپذیرد که او نیز توانایی انجام امور را دارد. این کار موجب افزایش اعتماد به نفس در فرزندان میشود و موجب از بین رفتن خجالت نیز میگردد.
کتاب خوانی
از دیگر روش های آموزش فن بیان به کودکان، ترغیب آنها به کتاب خوانی است. زیرا با مطالعه کتاب، دایره لغات آنها افزایش یافته و در جمعها به راحتی میتوانند صحبت کنند.
زبان بدن
برای آموزش فن بیان به کودکان، باید زبان بدن را به آنها آموزش دهید. زبان بدن باعث میشود بتوانند با افراد راحتتر ارتباط بگیریند و از بروز خیلی از مشکلات در بزرگی نیز جلوگیری میکند. به عنوان مثال، افرادی که در هنگام صحبت کردن تکان میخورند یا اصطلاحاً حالت تهاجمی و دعوا دارند اما در حالی که خودشان این موضوع را رد میکنند از نشانههای آن است که زبان بدن را آموزش ندیده و نمیتوانند برخورد درستی را از خود نشان دهند.
توجه به کودکان
از دیگر عواملی که موجب میشود کودکان شما اعتماد به نفس بگیرند این است که به آنها توجه کنید. به عنوان مثال وقتی میخواهید خریدی انجام دهید؛ نظر او را بپرسید. این موضوع باور و اعتماد به نفس را در آنها افزایش میدهد.
ایراد نگیرید
بعضی از افراد به طور مداوم در حال ایرادگیری از کودکان هستند. به طور مثال ایرادهای کلامی و یا رفتاری از آنها میگیرند. در حالی که این روش موجب میشود؛ آنها باور خود را از دست داده و اینگونه بپندارند که نمیتوانند صحبت کنند و یا رفتار مناسب ندارند. این موضوع به مرور زمان موجب گوشهگیری و عدم توانایی در ایجاد ارتباط با دیگران میشود.
قطع وابستگی کودک
استقلال و عدم وابستگی موجب قدرتمند شدن و افزایش اعتماد به نفس میشود. پس وابستگی کودک را قطع کرده و به او اجازه استقلال دهید.
جمع بندی
عوامل زیادی برای آموزش فن بیان به کودکان وجود دارد که در این مقاله به برخی از آنها اشاره کردیم. امیدواریم بتوانید با اجرا آنها، کودکانی قدرتمند و توانا تربیت کنید.
اکر نیاز به آموزش در حوره فن بیان داشتید؛ میتوانید از سایت فرشته ایران نژاد، فایلهای آموزشی در این حوزه را تهیه نمایید.